Idylle, Hybrydy i Heterotopie. Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych.

Abstract
Co łączy jedzenie i wiejskość? Od początku rozwoju cywilizacji tereny wiejskie zasilały rosnące powoli miasta w kalorie niezbędne do rozwoju. Proces ten przyspieszył wraz z umacnianiem się kapitalizmu, ufundowanego na energii potrzebnej do napędzania maszyn i ciał. Efektywność tego systemu zapewniał społeczny podział ról. Rolnicy i robotnicy rolni, właściciele ziemscy, przetwórcy, sprzedawcy, politycy i kupujący zostali połączenie delikatną siecią zależności. Podstawą stała się społecznie skonstruowana dychotomia – wieś, jako miejsce produkcji, i miasto, jako przestrzeń podejmowania decyzji oraz kształtowania wzorów konsumpcji. Równolegle wiejskość i miejskość odrywały się od swojego fizycznego wymiaru, budując intelektualne opozycje. Przenikały do kultury często jako wartościujące symbole czy wzory. Odpowiedź na pytanie o związki między jedzeniem a wiejskością jest więc tylko pozornie prosta. Przede wszystkim, żeby spleść te dwa pojęcia, warto sięgnąć do instrumentarium przygotowanego przez socjologię i szerzej nauki społeczne. Należy zastanowić się nad tym, co jemy, w jaki sposób jest to wytwarzane, jak trafia do naszych lodówek i na nasze stoły, jak wygląda, jakie znaczenie mu przypisujemy i jak wpływa na nasze ciała oraz społeczeństwa. Musimy przeanalizować wpływ rolników, producentów, przetwórców, sprzedawców, specjalistów od marketingu czy wreszcie konsumentów. Ważne w tym splocie są instytucje i organizacje. Wiejskość i jedzenie uzależnione są od polityk rozwoju, strategii przedsiębiorstw, warunków naturalnych, klimatów. Odpowiedź na postawione pytanie dotyczy współczesności i przyszłości. Jednocześnie jest powiązana z tym, jak formowały się podziały na wieś i miasto w historii ludzkiej cywilizacji. Istotne są ukształtowane typy konsumpcji, mody, zapisane w kulturze wzory i istotne dla danego społeczeństwa symbole, ale też modele rynkowe, możliwości przetwarzania i produkcji. Wiejskość i jedzenie odwołują się do miejsc, rzeczy, wzorów kultury, relacji społecznych. Są związane z tekstami kultury, pojawiają się w książkach, filmach, serialach i tygodnikach. Książka jest wynikiem teoretycznych i empirycznych badań nad pojęciem wiejskości, praktykami związanymi z jedzeniem i alternatywnymi sieciami żywieniowymi. nad społecznymi konsekwencjami rozwoju alternatywnych systemów żywieniowych. Książka stanowi też głos w dyskusji o kształcie współczesnych splotów wiejskości oraz tego, jak wpływają one na polskie społeczeństwo.
Description
Keywords
Citation
Goszczyński, Wojciech (2023). Idylle, Hybrydy i Heterotopie. Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych. Wydawnictwo Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, Warszawa
Belongs to collection