Lokalizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w fazie transformacji

Abstract
The author presents the list of Polish food enterprises according to their economic effectiveness and the most important sources of comparative advantages in Ma³opolska region in 2007. The performed study was conducted to answer the question, does enterprises competitiveness depend on the effectiveness and wealth of the place where the enterprise is localized or on the development of the sector and the competitiveness within it. The results show that the admittance of Poland in the European Union has positively influenced the increasing level of local competitiveness of food enterprises, what can be seen in the lower production cost, greater production efficiency and the differentiation of products. The managers of those food enterprises were able to adjust their functioning to the new political and legal circumstances, and used them in order to stabilize the economic position of the food enterprises in the local market.

Podjęto próbę przedstawienia sytuacji, w której znalazły się przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w fazie transformacji polskiej gospodarki. Oceniono wpływ fazy przedakcesyjnej oraz przedstawiono źródła przewagi konkurencyjnej, a także ich lokalizacji po akcesji do Unii Europejskiej. Autor ocenił szanse i korzyści oraz problemy wynikające z zaistniałej sytuacji na przykładzie przedsiębiorstw zlokalizowanych w województwie małopolskim.
Description
Please visit: http://krzysztoffirlej.pl/
Keywords
Citation
K. Firlej, Lokalizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w fazie transformacji, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Warszawa-Poznań-Olsztyn 2009.
Belongs to collection