Ocena strat ponoszonych na poszczególnych etapach łańcucha mleczarskiego w Polsce
Abstract
W przedstawionej pracy skoncentrowano się na ocenie strat w mleczarskim łańcuchu żywnościowym. Mleko i produkty mleczarskie należą, obok pieczywa, warzyw i owoców, do produktów najczęściej podlegających stratom i marnotrawstwu. Zachodzące procesy globalizacji oraz modernizacji istotnie wpływają na zmiany występujące podczas pozyskiwania, przechowywania i transportu mleka oraz przetwórstwa produktów mleczarskich. Wspólną cechą tych zmian jest koncentracja chowu krów mlecznych oraz konsolidacja i specjalizacja zakładów przetwórczych. Wymuszana przez globalizację produkcja masowa niesie ze sobą nowe problemy natury biologicznej, higienicznej czy chemicznej w odniesieniu do surowca lub organizacyjnej w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem. W rozdziale pierwszym monografii zaprezentowano przegląd literatury przedmiotu w odniesieniu do strat i marnowania żywności na świecie, koncentrując się głównie na krajach rozwiniętych gospodarczo. W rozdziale drugim przedstawiono procesy modernizacyjne zachodzące w sektorze mleczarskim w okresie transformacji oraz po akcesji Polski do Unii Europejskiej. Rozdział trzeci prezentuje metodologiczne aspekty przeprowadzonych badań. W dwóch kolejnych rozdziałach pokazano wyniki badań, rozdzielając je na straty powstałe w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka oraz w zakładach mleczarskich. W rozdziale ostatnim zaprezentowano wnioski wyciągnięte na podstawie przeprowadzonych analiz.
Description
Seria: Studia i Monografie, nr 162