OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

22936 archived items

Recent Submissions

Item
Przedsiębiorstwo i gospodarstwo rolne wobec zmian klimatu i polityki rolnej (1)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Abramczuk, Łukasz; Augustyńska-Grzymek, Irena; Czułowska, Magdalena; Jabłoński, Konrad; Józwiak, Wojciech; Skarżyńska, Aldona; Zieliński, Marek; Ziętara, Wojciech; Żekało, Marcin; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Rozwój gospodarki a przedsiębiorstwa rolne osób fizycznych i gospodarstwa domowe z produkcją rolniczą. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw rolnych zagrożonych wystąpieniem suszy rolniczej i gospodarstw pozostałych w latach 2006-2012. Organizacja i efektywność polskich gospodarstw specjalizujących się w uprawach polowych na tle gospodarstw węgierskich, czeskich, słowackich i niemieckich. Regionalne zróżnicowanie opłacalności produkcji buraków cukrowych, mleka, żywca wołowego, mleka w gospodarstwach ekologicznych. Największe i najmniejsze gospodarstwa rolne indywidualne w latach 2010-2013.
Item
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2013 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Skarżyńska, Aldona; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Opracowanie jest kolejnym z cyklu, w którym zaprezentowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne rolniczych działalności produkcyjnych badanych w systemie AGROKOSZTY. W 2013 roku przedmiotem badań były: pszenica ozima, żyto ozime, jęczmień jary, rzepak ozimy oraz tuczniki (tj. żywiec wieprzowy).
Item
Czynniki warunkujące opłacalność produkcji wybranych produktów rolniczych w perspektywie 2020 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Skarżyńska, Aldona; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Przedstawiono wyniki projekcji na 2020 rok opłacalności produkcji wybranych produktów rolnych. Sporządzono ją w warunkach przeciętnych, tj. wynikających z tendencji długookresowej. Badania wykazały, że wahania cen sprzedaży wynikające ze zmienności w latach mają silniejszy wpływ na poziom dochodu niż wahania plonu. Ważnym elementem rachunku opłacalności są także koszty, gdyż jednostkowa zmiana ich poziomu silnie oddziaływuje na zmianę dochodu.
Item
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2012 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Skarżyńska, Aldona; Czułowska, Magdalena; Żekało, Marcin; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Dla 2012 r. przedstawiono koszty i dochody z produkcji wybranych artykułów rolnych: kukurydzy na ziarno, ziemniaków, żywca wołowego oraz mleka.
Item
Wpływ wydajności mlecznej krów na opłacalność produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012) Skarżyńska, Aldona; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Badano zróżnicowanie opłacalności produkcji mleka w zależności od wydajności mlecznej krów oraz identyfikowano czynniki, które warunkują opłacalność. Podkreślono znaczenie kosztów produkcji jako czynnika, który determinuje określony poziom intensywności produkcji a jednocześnie w dużym stopniu zależy od rolnika. Wskazano na zależność między sposobem żywienia krów a poziomem wydajności mlecznej.