OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

22976 archived items

Recent Submissions

Item
Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018) Hryszko, Krzysztof; Lirski, Andrzej; Mytlewski, Adam; Hryszko, Adam; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy; Instytut Rybactwa Śródlądowego; Uniwersytet Gdański; Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy
Celem pracy jest ocena sytuacji podażowo-popytowej na światowym rynku ryb i innych organizmów wodnych oraz ich produktów z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych i regulacji połowów oraz produkcji ryb. Procesy te odniesiono do przemian zachodzących na krajowym rynku ryb i dokonano próby oceny ich wpływu na ten sektor gospodarki rolno-żywnościowej. Rozdziały: Światowy rynek ryb, owoców morza i innych organizmów wodnych. Tendencje rozwojowe krajowego rynku ryb. Ocena wpływu światowych cen ryb na rynek krajowy.
Item
Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Hryszko, Krzysztof; Kuzebski, Emil; Lirski, Andrzej; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Ewolucja światowej polityki rybackiej i regulacji rynku ryb. Certyfikacja rybołówstwa. Światowy rynek ryb i owoców morza. Tendencje rozwojowe krajowego rynku ryb. Ocena wpływu światowych cen ryb na rynek krajowy.
Item
Situation on the world market of sugar and its impact on the possibilities of sugar beet cultivation in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Hryszko, Krzysztof; Szajner, Piotr; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Sektor cukrowniczy, jego znaczenie i obowiązujące regulacje (od okresu międzywojennego). Światowy rynek cukru: surowce, produkcja, spożycie, handel zagraniczny, ceny. Przemiany strukturalne w polskim sektorze cukrowniczym. Ocena wpływu światowych cen na krajowy rynek cukru.
Item
Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005) Hryszko, Krzysztof; Pieniążek, Krystyna; Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga; Szajner, Piotr; Świetlik, Krystyna; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa mleka - popyt, spożycie, regulacje ekonomiczne rynku mleka. Zmiany krajowej podaży mleka i jego przetworów - produkcja, rozdysponowanie, przetwórstwo. Zmiany w handlu zagranicznym. Zmiany struktur produkcyjnych - procesy dostosowawcze w sferze produkcji i przetwórstwa oraz kanałach dystrybucji. Rozwój systemu rynkowego. Ceny, ich relacje oraz transmisja na rynku mleka.
Item
Rozwój rynku ryb i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008) Hryszko, Krzysztof; Kuzebski, Emil; Mickiewicz, Maciej; Pieńkowska, Barbara; Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga; Szostak, Stanisław; Wołos, Arkadiusz; Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza, Olsztyn; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zmiany ekonomicznych warunków funkcjonowania sektora rybnego: ceny, spożycie, funkcjonowanie rynku. Zmiany krajowej podaży ryb i ich przetworów. Zmiany w handlu zagranicznym. Zmiany struktur produkcyjnych w połowach, produkcji i przetwórstwie ryb: przekształcenia własnościowe, inwestycje, sytuacja ekonomiczno-finansowa. Transmisja cen na rynku ryb.