OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

22976 archived items

Recent Submissions

Item
Sytuacja na światowych rynkach mięsa i produktów mleczarskich oraz jej wpływ na rynek krajowy i możliwości jego rozwoju
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Seremak-Bulge, Jadwiga; Dybowski, Grzegorz; Pasińska, Dorota; Roman, Monika; Zawadzka, Danuta; Stańko, Stanisław; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
W opracowaniu przedstawiono sytuację i zmiany na światowym i międzynarodowym rynku wołowiny, wieprzowiny, mięsa drobiowego oraz produktów mleczarskich i ich wpływ na rynek krajowy oraz możliwości jego rozwoju. W poszczególnych rozdziałach przedstawiono podstawowe informacje o podaży, popycie, cenach, największych dostawcach oraz odbiorcach i obrotach handlowych na rynkach światowych i międzynarodowych, a także zmiany w latach 2000-2015 oraz ich wpływ na rynek krajowy i handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi.
Item
Zmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Seremak-Bulge, Jadwiga; Rembeza, Jerzy; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Badano wpływ zmiany uwarunkowań rynkowych i procesów dostosowawczych sektora żywnościowego na proces transmisji cen i wysokość marż cenowych żywności. Analizę prowadzono dla lat 1990-2009 w odniesieniu do rynku mleka, mięsa oraz zbóż. Stwierdzono, że ceny detaliczne żywności realnie zmalały o ponad 30 proc., a towarzyszył temu szybki wzrost cen detalicznych środków produkcji, które w tym okresie realnie zdrożały o prawie 19 proc. Na podstawowych rynkach rolno-żywnościowych zdecydowanie dominują przepływy impulsów cenowych od cen surowców, poprzez ceny zbytu w zakładach przetwórczych, aż po ceny detaliczne. Transmisja cen w odwrotnym kierunku miała miejsce rzadko.
Item
Interakcja cen zbóż na rynku polskim z rynkami zagranicznymi
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007) Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Analiza powiązań cenowych jest stosowana do badania poziomu integracji danego rynku i pozwala na wzbogacenie oceny skutków reform gospodarczych, np. liberalizacji rynków. Badano czy i w jakim stopniu wejście Polski do UE wpłynęło na długo i krótkookresowe powiązania cen pomiędzy polskim rynkiem a rynkami zagranicznymi. Analizy przeprowadzono na przykładzie cen pszenicy i jęczmienia. Na podstawie analizy, szeregów czasowych badano istnienie związków przyczynowych pomiędzy cenami w Polsce a cenami za granicą i kierunek tych zależności oraz szybkość reakcji cen na rynku polskim na egzogeniczne zmiany cen zbóż. Na tle charakterystyki funkcjonowania rynku zbóż w Polsce i na świecie omówiono powiązania cenowe i przedstawiono wnioski.
Item
Asymetria w transmisji cen na rynku mleka i jego przetworów
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006) Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
W ostatnich latach popularne są analizy mechanizmu transmisji cen dotyczące rynków rozmaitych produktów, w tym rolno-spożywczych. Analizowany jest mechanizm przenoszenia cen pomiędzy rynkami rozdzielonymi w przestrzeni i czasie, a także w ramach jednego łańcucha marketingowego. Przedstawiono testowania występowania asymetrycznych reakcji cenowych na rynku mleka i jego produktów. W analizie uwzględniono ceny skupu mleka oraz ceny przetworów na poziomie zakładu przetwórczego i handlu detalicznego za lata 1996-2005. W okresie tym rynek mleczarski uległ znaczącym przekształceniom, badano więc także czy i w jakim stopniu znalazło to odzwierciedlenie w procesie transmisji cen.
Item
Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005) Hryszko, Krzysztof; Pieniążek, Krystyna; Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga; Szajner, Piotr; Świetlik, Krystyna; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa mleka - popyt, spożycie, regulacje ekonomiczne rynku mleka. Zmiany krajowej podaży mleka i jego przetworów - produkcja, rozdysponowanie, przetwórstwo. Zmiany w handlu zagranicznym. Zmiany struktur produkcyjnych - procesy dostosowawcze w sferze produkcji i przetwórstwa oraz kanałach dystrybucji. Rozwój systemu rynkowego. Ceny, ich relacje oraz transmisja na rynku mleka.