OPEN Repository
Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.
Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.
22962 archived items
Institutional Communities
- Loading...Police Academy in Szczytno [75]
- Loading...Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN [0]
- Loading...ICM UW [100]
- Loading...Instytut Badań Literackich PAN [186]
- Loading...Instytut Chemii Fizycznej PAN [181]
- Loading...Instytut Chemii Organicznej PAN [132]
- Loading...Jerzy Haber Institute of Catalysis and Surface Chemistry PAS [21]
- Loading...Instytut Paleobiologii PAN [2]
- Loading...Katedra Arabistyki i Islamistyki WO UW [131]
- Loading...Katedra Języków i Kultur Afryki WO UW [21]
- Loading...OBM UW [131]
- Loading...Uczelnia Łazarskiego [126]
- Loading...Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu [92]
- Loading...Wydawnictwo Naukowe PTG [291]
- Loading...Wydział Lingwistyki Stosowanej UW [48]
- Loading...Wydział Polonistyki UW [339]
Recent Submissions
Item
Sytuacja na światowych rynkach mięsa i produktów mleczarskich oraz jej wpływ na rynek krajowy i możliwości jego rozwoju
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Seremak-Bulge, Jadwiga; Dybowski, Grzegorz; Pasińska, Dorota; Roman, Monika; Zawadzka, Danuta; Stańko, Stanisław; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
W opracowaniu przedstawiono sytuację i zmiany na światowym i międzynarodowym rynku wołowiny, wieprzowiny, mięsa drobiowego oraz produktów mleczarskich i ich wpływ na rynek krajowy oraz możliwości jego rozwoju. W poszczególnych rozdziałach przedstawiono podstawowe informacje o podaży, popycie, cenach, największych dostawcach oraz odbiorcach i obrotach handlowych na rynkach światowych i międzynarodowych, a także zmiany w latach 2000-2015 oraz ich wpływ na rynek krajowy i handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi.
Item
The history of research on the “pig cycle”
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Zawadzka, Danuta; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Odwołując się do bogatej literatury amerykańskiej i polskiej przedstawiono poglądy na temat przyczyn, przebiegu i rezultatów tzw. "cyklu świńskiego". Przytoczono jego definicję oraz modele cyklu prezentowane przez naukowców amerykańskich począwszy od lat trzydziestych XX wieku.
Item
Cykliczność produkcji i cen wołowiny w Stanach Zjednoczonych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013) Zawadzka, Danuta; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Obok znanego i udokumentowanego zjawiska w produkcji zwierzęcej jest "cykl świński", istnieje mniej znany "cykl bydlęcy". Scharakteryzowano go na przykładzie USA, gdyż jest to największy światowy producent wołowiny a produkcja w tym kraju charakteryzuje się przemysłową skalą o wysokim stopniu rozwoju koordynacji pionowej. Ten ostatni czynnik często uważany jest za eliminatora wahań cyklicznych. Badania potwierdzają, że krzywe pogłowia, ubojów i cen wołowiny charakteryzują się wahaniami o charakterze cyklicznym, których bezpośrednią przyczyną były zmiany opłacalności chowu, wyrażające się relacją cen bydła do cen kukurydzy. W ostatnich latach osłabiła się rola cen bydła, a wzmocniła cen kukurydzy, które mają większy wpływ na tę relację. Znajomość mechanizmu cyklu bydlęcego jest szczególnie użyteczna przy prognozowaniu pogłowia, produkcji i cen wołowiny. Z tego powodu zjawiska te powinny być permanentnie obserwowane.
Item
Historia badań "cyklu świńskiego"
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006) Zawadzka, Danuta; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Odwołując się do bogatej literatury amerykańskiej i polskiej przedstawiono poglądy na temat przyczyn, przebiegu i rezultatów tzw. "cyklu świńskiego". Przytoczono jego definicję oraz modele cyklu prezentowane przez naukowców amerykańskich począwszy od lat trzydziestych XX wieku.
Item
Formy koordynacji pionowej w sektorze trzody w Stanach Zjednoczonych i w Danii
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006) Zawadzka, Danuta; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
W oparciu o bogatą literaturę przedmiotu przedstawiono rozwój koordynacji pionowej w sektorze trzody chlewnej w USA i w Danii. Zjawisko to definiowane jako sukcesywny transfer produktu od producenta do konsumenta, może występować w oparciu o trzy podstawowe więzi ekonomiczne: wolny rynek, zawarcie kontraktu, nabycie tytułu własności lub stworzenie związku strategicznego. Omówiono formy powiązań charakterystyczne dla rynku wieprzowiny w USA i w Danii. W obu krajach zasadnicze znaczenie ma skup oparty o różne rodzaje kontraktów oraz ścisłe powiązania producentów z przetwórcami nazywane integracją pionową (związki strategiczne).
Browse by
Selected filters: