OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

22976 archived items

Recent Submissions

Item
Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018) Hryszko, Krzysztof; Lirski, Andrzej; Mytlewski, Adam; Hryszko, Adam; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy; Instytut Rybactwa Śródlądowego; Uniwersytet Gdański; Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy
Celem pracy jest ocena sytuacji podażowo-popytowej na światowym rynku ryb i innych organizmów wodnych oraz ich produktów z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych i regulacji połowów oraz produkcji ryb. Procesy te odniesiono do przemian zachodzących na krajowym rynku ryb i dokonano próby oceny ich wpływu na ten sektor gospodarki rolno-żywnościowej. Rozdziały: Światowy rynek ryb, owoców morza i innych organizmów wodnych. Tendencje rozwojowe krajowego rynku ryb. Ocena wpływu światowych cen ryb na rynek krajowy.
Item
Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego w Polsce w latach 2010-2015
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Drożdż, Jadwiga; Judzińska, Agnieszka; Kopiński, Jerzy; Matyka, Mariusz; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy; Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa − Państwowy Instytut Badawczy
Celem pracy jest przedstawienie sytuacji ekonomiczno-finansowej oraz zmian, jakie zaszły w produkcji i strukturach branż przemysłu spożywczego zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia roślinnego w latach 2010-2015.
Item
Sytuacja na światowych rynkach mięsa i produktów mleczarskich oraz jej wpływ na rynek krajowy i możliwości jego rozwoju
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Seremak-Bulge, Jadwiga; Dybowski, Grzegorz; Pasińska, Dorota; Roman, Monika; Zawadzka, Danuta; Stańko, Stanisław; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
W opracowaniu przedstawiono sytuację i zmiany na światowym i międzynarodowym rynku wołowiny, wieprzowiny, mięsa drobiowego oraz produktów mleczarskich i ich wpływ na rynek krajowy oraz możliwości jego rozwoju. W poszczególnych rozdziałach przedstawiono podstawowe informacje o podaży, popycie, cenach, największych dostawcach oraz odbiorcach i obrotach handlowych na rynkach światowych i międzynarodowych, a także zmiany w latach 2000-2015 oraz ich wpływ na rynek krajowy i handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi.
Item
Światowy rynek nawozów mineralnych z uwzględnieniem zmian cen bezpośrednich nośników energii oraz surowców (4)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Szajner, Piotr; Zalewski, Arkadiusz; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Rozwój nawożenia i przemysłu nawozowego. Znaczenie nawożenia mineralnego w produkcji żywności. Środowiskowe skutki nawożenia mineralnego. Charakterystyka produkcji i handlu zagranicznego surowcami do produkcji nawozów: gaz ziemny, amoniak, fosforyty, kwas fosforowy, sól potasowa. Handel międzynarodowy nawozami mineralnymi, azotowymi, fosforowymi, potasowymi. Zużycie nawozów mineralnych. Ceny nawozów mineralnych i surowców.
Item
Situation on the world market of sugar and its impact on the possibilities of sugar beet cultivation in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Hryszko, Krzysztof; Szajner, Piotr; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Sektor cukrowniczy, jego znaczenie i obowiązujące regulacje (od okresu międzywojennego). Światowy rynek cukru: surowce, produkcja, spożycie, handel zagraniczny, ceny. Przemiany strukturalne w polskim sektorze cukrowniczym. Ocena wpływu światowych cen na krajowy rynek cukru.