OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

23110 archived items

Recent Submissions

Item
Klasa na talerzu? Ruchliwość społeczna, kapitał społeczny a praktyki współbiesiadnictwa
(Biuro Analiz Sejmowych, 2020-09) Cebula, Michał; Uniwersytet Wrocławski
The aim of this paper is to assess the importance of class differences in contemporary Poland by studying the effect of social position and mobility on the commensal practices. For this purpose, the author applies Pierre Bourdieu’s multidimensional class model and argues that class effect may be disaggregated into three components: cultural, economic and social capital. Using data from a survey conducted in 2017, he finds support for three hypotheses. First, commensality is more typical for people with higher endowments of economic and cultural capital, but is not related to educational mobility/immobility. Second, commensality is correlated with social capital and social networks and thus potentially conducive to social advantages. Third, commensality goes together with culinary openness and cosmopolitan taste that foster it. Contrary to the thesis of class dissolution, class differences are still operative in contemporary societies.
Item
Społeczne uwarunkowania gustów i praktyk konsumpcyjnych. Zbieżność pozycji społecznych i stylów życia czy autonomizacja kultury?
(Polska Akademia Nauk, Instytut Filozofii i Socjologii ,Komitet Socjologii, 2013) Cebula, Michał; Uniwersytet Wrocławski
Artykuł podejmuje kwestię relacji łączącej sferę społeczną (miejsce zajmowane w strukturze społecznej) z konfiguracjami kulturowymi w postaci gustów, praktyk i orientacji konsumpcyjnych. Postawiony w nim problem dotyczy tego, czy tradycyjne zmienne socjologicznych wyjaśnień (np. pozycja społeczna, przynależność klasowa, status) są dziś aktualne w opisie zróżnicowań konsumpcyjnych, czy też ich związek ze sferą konsumpcji ulega unieważnieniu lub staje się nieczytelny. Punktem wyjścia rozważań są trzy ogólne (ramowe) tezy opisujące relację struktury społecznej ze zmiennymi kulturowymi: a) teza o homologii, b) teza o indywidualizacji i nowoplemienności i c) teza o „wszystkożerności”. Przydatność podejścia strukturalistycznego w analizie konsumpcji rozpatrywana jest z perspektywy teorii Pierre’a Bourdieu. Zaprezentowane argumenty dowodzą, iż wbrew twierdzeniom wysuwanym np. na gruncie teorii kultury masowej czy postmodernistycznej, tradycyjne podziały społeczne (a w tym przynależność klasowa) nadal posiadają moc strukturyzowania wzorów konsumpcji i stylów życia. Pole konsumpcji i kultury pozostaje istotnym obszarem odtwarzania się społecznych podziałów, nierówności i stosunków dominacji.