OPEN Repository
Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.
Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.
22946 archived items
Institutional Communities
- Loading...Police Academy in Szczytno [75]
- Loading...Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN [0]
- Loading...ICM UW [101]
- Loading...Instytut Badań Literackich PAN [186]
- Loading...Instytut Chemii Fizycznej PAN [181]
- Loading...Instytut Chemii Organicznej PAN [132]
- Loading...Jerzy Haber Institute of Catalysis and Surface Chemistry PAS [21]
- Loading...Instytut Paleobiologii PAN [2]
- Loading...Katedra Arabistyki i Islamistyki WO UW [131]
- Loading...Katedra Języków i Kultur Afryki WO UW [21]
- Loading...OBM UW [131]
- Loading...Uczelnia Łazarskiego [126]
- Loading...Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu [92]
- Loading...Wydawnictwo Naukowe PTG [291]
- Loading...Wydział Lingwistyki Stosowanej UW [48]
- Loading...Wydział Polonistyki UW [339]
Recent Submissions
Item
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. Wyzwania i perspektywy małych gospodarstw rolnych w Bułgarii. Organizacyjno-ekonomiczne problemy produkcji warzyw gruntowych w regionie Plovdiw. Problemy rozwoju przemysłu spożywczego w Czechach i na Węgrzech. Zmiany na polskim rynku cukru. Potencjalne skutki wprowadzenia euro dla polskiego handlu zagranicznego żywnością. Potencjał rynku pieczywa na Ukrainie. Słoweńskie rolnictwo i obszary wiejskie po akcesji do UE. Rozwój czeskich obszarów wiejskich. Kapitał ludzki na obszarach wiejskich w Polsce. Obszary wiejskie Serbii przed przystąpieniem do UE. Kapitał ludzki w gospodarstwach sadowniczych w Bułgarii.
Item
Nowa polityka rolna UE - kontynuacja czy rewolucja?
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał
Ocena potencjału polskiego rolnictwa oraz wpływu nowych programów Wspólnej Polityki Rolnej w latach 2014-2020 na zwiększenie jego konkurencyjności w Unii Europejskiej i na świecie. Alokacyjne i dochodowe efekty płatności bezpośrednich w kontekście nowej reformy Wspólnej Polityki Rolnej: przykład Niemiec. Wpływ nowej polityki rolnej na wyspecjalizowany region rolniczy Meklemburgia-Pomorze Przednie. Nowa WPR a konkurencyjność przedsiębiorstw rolnych i przemysłu spożywczego. Zmiany strukturalne w produkcji zwierzęcej jako wyzwanie dla nowej Wspólnej Polityki Rolnej: przypadek Litwy. Wpływ obecnej i nowej polityki rolnej na rozwój najważniejszych upraw w Bułgarii. Konkurencyjność rumuńskiego handlu produktami rolno-spożywczymi oraz nowa polityka rolna. Finansowe aspekty zrównoważenia rolnictwa. Zmiany w strukturze społeczno-demograficznej mieszkańców wsi i zatrudnieniu w rolnictwie indywidualnym. Rolnictwo wobec zmian klimatu. Renta polityczna a inwestycje producentów rolnych. Rola rządu w budowaniu konkurencyjności obszarów wiejskich w Serbii. Niektóre kwestie dotyczące zarządzania zasobami w świetle niedoborów żywności i luki energetycznej. Analiza powiązań między Wspólną Polityką Rolną a bezpieczeństwem żywnościowym w regionie śródziemnomorskim.
Item
Proposals for CAP 2013+ and competitiveness of food sector and rural areas
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Globalne problemy a przyszłość WPR. Zmiany WPR w ujęciu historycznym a nowe kierunki ewaluacji (greening, modulacja, wyrównanie płatności, zmiany klimatu, energia odnawialna). Ocena propozycji Komisji Europejskiej dotyczących zmian w I filarze WPR - w płatnościach bezpośrednich. Zmienność cen i ryzyko cen na rynkach rolno-spożywczych a przyszłość rozwoju WPR. Skutki realokacji dopłat bezpośrednich dla państw członkowskich UE. Ocena skutków proponowanego systemu płatności bezpośrednich na Węgrzech. PROW 2014-2020 a rozwój polskiej gospodarki żywnościowej. Wnioski ze śródokresowej oceny Austriackiego Programu Rozwoju Wsi. Poszanowanie środowiska i dobrostanu zwierząt a wyniki ekonomiczne rolnictwa. Skutki reform WPR dla krajów kandydujących do UE - przykład Bośni i Hercegowiny. Aspekty finansowe konkurencyjności w rolnictwie. Wpływ WPR na sektor rolny Bułgarii. Skutki zniesienia kwot mlecznych oraz zmian na rynku mleka na perspektywy rozwoju polskiego przemysłu mleczarskiego. Perspektywy rozwoju uprawy warzyw. Bezpieczeństwo żywnościowe w kontekście zmian WPR.
Item
Competitiveness of food economy in the conditions of globalization and European integration
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Polityka rolna w odniesieniu do konkurencyjności gospodarczej i społecznej. Konkurencyjność i postęp w rolnictwie polskim w średniookresowej prognozie. Tendencje rozwoju i konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego. Wpływ instrumentów WPR na polską gospodarkę żywnościową. Finansowanie WPR 2014-2020 - konsekwencje dla Polski. Narzędzia metodologiczne w badaniach transmisji cen: wnioski dla hiszpańskiego owczarstwa. Wykonywanie modeli szeregów czasowych do prognozowania cen produktów rolnych - na przykładzie cen pszenicy w Polsce. Koszty produkcji jako wyznacznik światowej konkurencyjności producentów zbóż. Priorytety bułgarskiego rolnictwa jako czynnik konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego. Rolnictwo Ukrainy i jego perspektywy na europejskich i światowych rynkach. Trzy ograniczenia wydajności rumuńskiego rolnictwa: własność, rodzina, rynek. Szczególne czynniki sektora rolno-spożywczego wpływające na zatrudnienie na obszarach wiejskich UE. Rola kapitału społecznego w rozwoju lokalnym - na przykładzie czeskiego regionu Vysocina. Innowacyjny rozwój jako podstawa konkurencyjności sektora rolnego Ukrainy. System rolniczych ubezpieczeń społecznych we Francji.
Item
Propozycje rozwiązań WPR 2013+ a konkurencyjność gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Wyzwania globalne a przyszła WPR. WPR z perspektywy rolnictwa światowego. Ocena propozycji KE dotyczących zmian I filara po 2013 r. Zmienność cen i ryzyko cenowe na rynkach rolno-żywnościowych a przyszły kształt WPR. Skutki realokacji płatności bezpośrednich dla państw członkowskich. Ocena oddziaływania proponowanego programu płatności bezpośrednich na Węgrzech. PROW 2014-2020 a rozwój polskiej gospodarki żywnościowej. Doświadczenia i wnioski z ewaluacji śródokresowej austriackiego PROW. Wpływ reformy WPR w państwach kandydujących na przykładzie Bośni i Hercegowiny. Finansowe uwarunkowania konkurencyjności rolnictwa. Dbałość o środowisko i dobrostan zwierząt a wyniki ekonomiczne w rolnictwie. Wpływ WPR na rozwój bułgarskiego rolnictwa w tym rozwój i perspektywy produkcji warzyw polowych. Wpływ likwidacji kwot mlecznych i zmian regulacji rynku mleka na perspektywy rozwoju polskiego mleczarstwa. Bezpieczeństwo żywnościowe w kontekście WPR.
Browse by
Selected filters: