Uwaga! Pozycje dodane do repozytorium OPEN między 21 września a 6 października zostaną opublikowane na stronie repozytorium po tym terminie.
OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

22994 archived items

Recent Submissions

Item
Sytuacja ekonomiczna i efektywność polskich gospodarstw trzodowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Mirkowska, Zofia; Ziętara, Wojciech; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zaprezentowano sytuację polskich gospodarstw specjalizujących się w chowie trzody chlewnej na tle analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Przeprowadzono kompleksową ocenę wskaźników: produktywności, dochodowości, dochodu z zarządzania, stóp inwestycji netto oraz udziału subwencji w dochodach gospodarstw. Najwyższe wartości wskaźników produktywności uzyskały gospodarstwa holenderskie, zaś dochodowości - gospodarstwa węgierskie i polskie. Bardzo duże gospodarstwa polskie osiągnęły także najwyższe sumaryczne wartości skumulowanego wskaźnika względnej dobroci. Wskazano podstawowe przyczyny słabości polskiego sektora produkcji trzody chlewnej: niski stopień koncentracji i brak powiązań producentów żywca z zakładami przetwórstwa. Zaproponowano sposoby i kierunki możliwych działań naprawczych.
Item
Polskie gospodarstwa trzodowe i drobiarskie na tle gospodarstw wybranych krajów Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Ziętara, Wojciech; Mirkowska, Zofia; Adamski, Marcin; Blicharski, Tadeusz; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Miejsce i rola produkcji żywca wieprzowego i drobiowego w rolnictwie polskim i w wybranych krajach. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji kosztów i efektów polskich gospodarstw trzodowych i drobiowych w latach 2009-2012. Czynniki wpływające na dochód gospodarstw trzodowych. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji, kosztów i efektów w gospodarstwach trzodowych w zależności od wielkości ekonomicznej w Polsce i w wybranych krajach w latach 2009-2011. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji, kosztów i efektów w gospodarstwach drobiarskich w zależności od wielkości ekonomicznej w Polsce i w wybranych krajach.
Item
Skala produkcji, efektywność i konkurencyjność polskich gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Ziętara, Wojciech; Adamski, Marcin; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Dokonano oceny konkurencyjności polskich gospodarstw mlecznych w porównaniu do analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Stwierdzono, że polskie gospodarstwa mleczne o wielkości ekonomicznej 50-100 tys. euro Standardowej Produkcji (SO) oraz większe są zdolne do dalszego rozwoju i posiadają zdolności konkurencyjne w stosunku do analogicznych gospodarstw z badanych krajów.
Item
Konkurencyjność polskich gospodarstw ogrodniczych - stan i kierunki rozwoju
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013) Ziętara, Wojciech; Sobierajewska, Jolanta; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Przedstawiono sytuację gospodarstw ogrodniczych w Polsce w porównaniu do gospodarstw ogrodniczych na Węgrzech, w Niemczech i Holandii. Podkreślono silne procesy koncentracji w produkcji ogrodniczej, przejawiające się spadkiem liczby gospodarstw i wzrostem ich powierzchni. Dokonano oceny potencjału produkcyjnego tych gospodarstw, organizacji produkcji, kosztów i efektów w odniesieniu do analogicznych w wymienionych krajach w latach 2007-2009. Stwierdzono, że polskie gospodarstwa sadownicze o wielkości ekonomicznej 40-100 ESU i warzywnicze o wielkości 40-100 ESU i więcej wykazują się zdolnością konkurencyjną.
Item
Efektywność i konkurencyjność polskich gospodarstw rolniczych nastawionych na produkcję roślinną
(2012) Ziętara, Wojciech; Zieliński, Marek; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Przedstawiono wyniki badań dotyczące efektywności i konkurencyjności polskich gospodarstw roślinnych na tle odpowiednich grup gospodarstw węgierskich i niemieckich. Podstawę badań stanowiły gospodarstwa roślinne: zbożowe (typ 13) i z pozostałymi uprawami (typ 14), objęte systemem FADN w latach 2006-2008 wg klas wielkości ekonomicznej: 2-4; 4-8; 8-16; 16-40; 40-100 i powyżej 100 ESU. Gospodarstwa niemieckie reprezentowane były przez klasę powyżej 16 ESU. Gospodarstwa polskie i węgierskie były zbliżone pod względem powierzchni i zdecydowanie większe od gospodarstw niemieckich, charakteryzujących się wyższym poziomem intensywności produkcji, wyższą produktywnością ziemi mierzoną poziomem plonów i wartością produkcji/ha UR, a także wyższą wydajnością pracy. Jednocześnie w gospodarstwach niemieckich występuje niższa produktywność aktywów i niższy dochód z zarządzania w stosunku do gospodarstw polskich i węgierskich. Wg skumulowanego wskaźnika oceny, polskie gospodarstwa zbożowe w klasach 4-100 ESU okazały się konkurencyjne w stosunku do porównywanych gospodarstw z innych krajów Unii Europejskiej.