OPEN Repository
Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.
Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.
22962 archived items
Institutional Communities
- Loading...Police Academy in Szczytno [75]
- Loading...Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN [0]
- Loading...ICM UW [100]
- Loading...Instytut Badań Literackich PAN [186]
- Loading...Instytut Chemii Fizycznej PAN [181]
- Loading...Instytut Chemii Organicznej PAN [132]
- Loading...Jerzy Haber Institute of Catalysis and Surface Chemistry PAS [21]
- Loading...Instytut Paleobiologii PAN [2]
- Loading...Katedra Arabistyki i Islamistyki WO UW [131]
- Loading...Katedra Języków i Kultur Afryki WO UW [21]
- Loading...OBM UW [131]
- Loading...Uczelnia Łazarskiego [126]
- Loading...Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu [92]
- Loading...Wydawnictwo Naukowe PTG [291]
- Loading...Wydział Lingwistyki Stosowanej UW [48]
- Loading...Wydział Polonistyki UW [339]
Recent Submissions
Item
Sytuacja ekonomiczna i efektywność polskich gospodarstw trzodowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Mirkowska, Zofia; Ziętara, Wojciech; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zaprezentowano sytuację polskich gospodarstw specjalizujących się w chowie trzody chlewnej na tle analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Przeprowadzono kompleksową ocenę wskaźników: produktywności, dochodowości, dochodu z zarządzania, stóp inwestycji netto oraz udziału subwencji w dochodach gospodarstw. Najwyższe wartości wskaźników produktywności uzyskały gospodarstwa holenderskie, zaś dochodowości - gospodarstwa węgierskie i polskie. Bardzo duże gospodarstwa polskie osiągnęły także najwyższe sumaryczne wartości skumulowanego wskaźnika względnej dobroci. Wskazano podstawowe przyczyny słabości polskiego sektora produkcji trzody chlewnej: niski stopień koncentracji i brak powiązań producentów żywca z zakładami przetwórstwa. Zaproponowano sposoby i kierunki możliwych działań naprawczych.
Item
Rural economies in Central Eastern European Countries after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Wrzochalska, Agnieszka; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Harmonizacja chorwackiej polityki obszarów wiejskich z normami unijnymi oraz wpływ na gospodarkę obszarów wiejskich. Gospodarstwa rolne na obszarach górskich przed i po wstąpieniu Słowenii do Unii Europejskiej. Zatrudnienie w polskim rolnictwie - procesy racjonalizacji i kierunki pozarolniczego rozwoju wsi. Rozwój litewskiej wsi w kierunku społeczeństwa opartego na wiedzy. Rozwój obszarów wiejskich na Węgrzech po przystąpieniu do UE. Zmiany społeczno-gospodarcze na czeskiej wsi po rozszerzeniu UE. Kapitał ludzki i gospodarka obszarów wiejskich Rumunii - postkomunistyczne ewolucje i trendy. Wpływ dywersyfikacji gospodarstw rolnych na zatrudnienie. Rozwój bułgarskich obszarów wiejskich oraz ich wykorzystanie po wprowadzeniu alternatywnych form turystyki.
Item
Achievements and challenges in the food sector and rural areas during the 10 years after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Bułkowska, Małgorzata; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. Wyzwania i perspektywy małych gospodarstw rolnych w Bułgarii. Organizacyjno-ekonomiczne problemy produkcji warzyw gruntowych w regionie Plovdiw. Problemy rozwoju przemysłu spożywczego w Czechach i na Węgrzech. Zmiany na polskim rynku cukru. Potencjalne skutki wprowadzenia euro dla polskiego handlu zagranicznego żywnością. Potencjał rynku pieczywa na Ukrainie. Słoweńskie rolnictwo i obszary wiejskie po akcesji do UE. Rozwój czeskich obszarów wiejskich. Kapitał ludzki na obszarach wiejskich w Polsce. Obszary wiejskie Serbii przed przystąpieniem do UE. Kapitał ludzki w gospodarstwach sadowniczych w Bułgarii.
Item
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. Wyzwania i perspektywy małych gospodarstw rolnych w Bułgarii. Organizacyjno-ekonomiczne problemy produkcji warzyw gruntowych w regionie Plovdiw. Problemy rozwoju przemysłu spożywczego w Czechach i na Węgrzech. Zmiany na polskim rynku cukru. Potencjalne skutki wprowadzenia euro dla polskiego handlu zagranicznego żywnością. Potencjał rynku pieczywa na Ukrainie. Słoweńskie rolnictwo i obszary wiejskie po akcesji do UE. Rozwój czeskich obszarów wiejskich. Kapitał ludzki na obszarach wiejskich w Polsce. Obszary wiejskie Serbii przed przystąpieniem do UE. Kapitał ludzki w gospodarstwach sadowniczych w Bułgarii.
Item
Polskie gospodarstwa trzodowe i drobiarskie na tle gospodarstw wybranych krajów Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Ziętara, Wojciech; Mirkowska, Zofia; Adamski, Marcin; Blicharski, Tadeusz; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Miejsce i rola produkcji żywca wieprzowego i drobiowego w rolnictwie polskim i w wybranych krajach. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji kosztów i efektów polskich gospodarstw trzodowych i drobiowych w latach 2009-2012. Czynniki wpływające na dochód gospodarstw trzodowych. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji, kosztów i efektów w gospodarstwach trzodowych w zależności od wielkości ekonomicznej w Polsce i w wybranych krajach w latach 2009-2011. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji, kosztów i efektów w gospodarstwach drobiarskich w zależności od wielkości ekonomicznej w Polsce i w wybranych krajach.
Browse by
Selected filters: