OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

22945 archived items

Recent Submissions

Item
Sytuacja ekonomiczna i efektywność polskich gospodarstw trzodowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Mirkowska, Zofia; Ziętara, Wojciech; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zaprezentowano sytuację polskich gospodarstw specjalizujących się w chowie trzody chlewnej na tle analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Przeprowadzono kompleksową ocenę wskaźników: produktywności, dochodowości, dochodu z zarządzania, stóp inwestycji netto oraz udziału subwencji w dochodach gospodarstw. Najwyższe wartości wskaźników produktywności uzyskały gospodarstwa holenderskie, zaś dochodowości - gospodarstwa węgierskie i polskie. Bardzo duże gospodarstwa polskie osiągnęły także najwyższe sumaryczne wartości skumulowanego wskaźnika względnej dobroci. Wskazano podstawowe przyczyny słabości polskiego sektora produkcji trzody chlewnej: niski stopień koncentracji i brak powiązań producentów żywca z zakładami przetwórstwa. Zaproponowano sposoby i kierunki możliwych działań naprawczych.
Item
WPR a konkurencyjność polskiego i europejskiego sektora żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Wieliczko, Barbara; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Celem opracowania jest prezentacja i analiza wyzwań stojących przed współczesnym rolnictwem, gospodarką żywnościową i obszarami wiejskimi. Szczególną uwagę poświęcono konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w różnych państwach Europy w kontekście prowadzonej polityki rolnej.
Item
Efektywność, koszty produkcji i konkurencyjność polskich gospodarstw rolnych obecnie i w perspektywie średnio- oraz długoterminowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Józwiak, Wojciech; Kagan, Adam; Niewęgłowska, Grażyna; Skarżyńska, Aldona; Sobierajewska, Jolanta; Zieliński, Marek; Ziętara, Wojciech; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Czynniki warunkujące wzrost konkurencyjności polskich gospodarstw rolnych. Pozycja konkurencyjna gospodarstw rolnych w Polsce i innych krajach unijnych. Gospodarstwa typowo roślinne, sadownicze, warzywnicze, mleczne i inne bydlęce, trzodowe i drobiarskie. Koszty, dochody i opłacalność pozyskiwania wybranych produktów rolniczych w latach 2006-2011 oraz w perspektywie średnioterminowej.
Item
"Budżet rolny" a konkurencyjność polskiego rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Lenkiewicz, Stanisław; Rokicki, Bartłomiej; Wieliczko, Barbara; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Kształt WPR w Polsce w okresie 2014-2020. Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na zróżnicowanie regionalne rolnictwa w Polsce. Próba zastosowania gradacyjnej analizy danych. Ocena wpływu "budżetu rolnego" Wspólnoty na lata 2014-2020 na kondycję finansową krajowego rolnictwa i całą polską gospodarkę - uaktualnienie. Skala i kierunki inwestycji w gospodarstwach rolnych. Skala i struktura inwestycji w polskich gospodarstwach rolnych w latach 2007-2012.
Item
Wybrane problemy konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Nosecka, Bożena; Pawlak, Karolina; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Czynniki determinujące potencjał konkurencyjny. Ujęcie makro, mezo i mikroekonomiczne problematyki konkurencyjności. Wzajemne powiązania czynników potencjału konkurencyjnego na poziomie makro, mezo i mikro. Klasyfikacja czynników konkurencyjności według wybranych kryteriów. Specyfika sektora rolno-spożywczego w stosowaniu badań nad czynnikami zdolności konkurencyjnej. Wskaźniki konkurencyjności sektorowej. Konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego i jej wybrane uwarunkowania. Pozycja Polski w światowych rankingach konkurencyjności. Rzeczywista i potencjalna konkurencyjność sektora rolno-żywnościowego krajów UE. Ocena wpływu procesów liberalizacji światowego handlu rolnego na konkurencyjność branży rolno-spożywczej we Wspólnocie.