Uwaga! Pozycje dodane do repozytorium OPEN między 21 września a 6 października zostaną opublikowane na stronie repozytorium po tym terminie.
OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

23002 archived items

Recent Submissions

Item
Przemiany strukturalne przemysłu spożywczego w Polsce i UE na tle wybranych elementów otoczenia zewnętrznego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Bułkowska, Małgorzata; Chechelski, Piotr; Drożdż, Jadwiga; Judzińska, Agnieszka; Morkis, Grażyna; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Procesy globalizacji i liberalizacji oraz ich wpływ na przemysł spożywczy. Otoczenie zewnętrzne przemysłu spożywczego. Otoczenie wewnętrzne przemysłu spożywczego. Rozwój przemysłu spożywczego w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Stan wdrożenia systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce.
Item
Kierunki przeobrażeń strukturalnych oraz uwarunkowania rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Sikorska, Alina; Chmieliński, Paweł; Chmielewska, Barbara; Dudek, Michał; Karwat-Woźniak, Bożena; Wrzochalska, Agnieszka; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Koncepcje wsparcia przeobrażeń strukturalnych rolnictwa i obszarów wiejskich w kontekście polityki rozwoju w Unii Europejskiej i Polski. Obszary problemowe na wsi a priorytety polityki wobec rolnictwa i obszarów wiejskich. Aktywność społeczna w polityce rozwoju obszarów wiejskich i niwelowanie obszarów problemowych. Miejsce polskiego rolnictwa w strukturach rolnictwa europejskiego. Przeobrażenia w zasobach i strukturze użytkowania gruntów rolnych w Polsce.
Item
Stan obecny i perspektywy rozwoju systemu podatkowego i ubezpieczeniowego polskiego rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Pawłowska-Tyszko, Joanna; Soliwoda, Michał; Pieńkowska-Kamieniecka, Sylwia; Walczak, Damian; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Opodatkowanie rolnictwa w Polsce. Podatek rolny. Podatek dochodowy od działów specjalnych produkcji rolnej. Systemy uproszczonej ewidencji i sprawozdawczości na potrzeby rachunkowości finansowej i podatkowej. Ubezpieczenia społeczne w rolnictwie. Ocena skutków regulacji w świetle stabilności finansowej państwa, konkurencyjności sektora oraz efektywności ekonomicznej. Bieżące i postulowane zmiany w zakresie ubezpieczeń gospodarczych w rolnictwie.
Item
Sytuacja ekonomiczna i efektywność polskich gospodarstw trzodowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Mirkowska, Zofia; Ziętara, Wojciech; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zaprezentowano sytuację polskich gospodarstw specjalizujących się w chowie trzody chlewnej na tle analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Przeprowadzono kompleksową ocenę wskaźników: produktywności, dochodowości, dochodu z zarządzania, stóp inwestycji netto oraz udziału subwencji w dochodach gospodarstw. Najwyższe wartości wskaźników produktywności uzyskały gospodarstwa holenderskie, zaś dochodowości - gospodarstwa węgierskie i polskie. Bardzo duże gospodarstwa polskie osiągnęły także najwyższe sumaryczne wartości skumulowanego wskaźnika względnej dobroci. Wskazano podstawowe przyczyny słabości polskiego sektora produkcji trzody chlewnej: niski stopień koncentracji i brak powiązań producentów żywca z zakładami przetwórstwa. Zaproponowano sposoby i kierunki możliwych działań naprawczych.
Item
WPR a konkurencyjność polskiego i europejskiego sektora żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Wieliczko, Barbara; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Celem opracowania jest prezentacja i analiza wyzwań stojących przed współczesnym rolnictwem, gospodarką żywnościową i obszarami wiejskimi. Szczególną uwagę poświęcono konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w różnych państwach Europy w kontekście prowadzonej polityki rolnej.