OPEN Repository
Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.
Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.
23068 archived items
Institutional Communities
- Loading...Police Academy in Szczytno [75]
- Loading...Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN [1]
- Loading...ICM UW [100]
- Loading...Instytut Badań Literackich PAN [186]
- Loading...Instytut Chemii Fizycznej PAN [182]
- Loading...Instytut Chemii Organicznej PAN [143]
- Loading...Jerzy Haber Institute of Catalysis and Surface Chemistry PAS [21]
- Loading...Instytut Paleobiologii PAN [3]
- Loading...Katedra Arabistyki i Islamistyki WO UW [131]
- Loading...Katedra Języków i Kultur Afryki WO UW [21]
- Loading...OBM UW [131]
- Loading...Uczelnia Łazarskiego [127]
- Loading...Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu [92]
- Loading...Wydawnictwo Naukowe PTG [302]
- Loading...Wydział Lingwistyki Stosowanej UW [48]
- Loading...Wydział Polonistyki UW [339]
Recent Submissions
Item
The Polish food sector in the first years of membership (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Urban, Roman; Szczepaniak, Iwona; Mroczek, Robert; Uniwersytet Wrocławski; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa produktywności, przemiany strukturalne. Wpływ WPR na rynki rolne: zakres oddziaływania, dopłaty bezpośrednie, kwotowanie produkcji, ceny regulowane i interwencja rynkowa, subsydiowanie eksportu towarów rolno-spożywczych. Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE: metody analizy konkurencyjności, ocena wyników handlu zagranicznego, ocena przewag komparatywnych, rozwój eksportu, przewagi cenowe.
Item
Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008) Drożdż, Jadwiga; Judzińska, Agnieszka; Mroczek, Robert; Pawlak, Karolina; Poczta, Walenty; Stańko, Stanisław; Staszczak, Anna; Urban, Roman
Wpływ integracji z UE na warunki prowadzenia działalności gospodarczej w rolnictwie, obrocie i przetwórstwie rolno-spożywczym. Analiza i model rozwoju handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Skala korzyści uzyskiwanych przez rolnictwo w wyniku wejścia Polski do UE. Wpływ integracji z UE na polski przemysł spożywczy. Zmiany w gospodarce żywnościowej nowych członków UE.
Item
Analiza zmian w handlu artykułami rolno-spożywczymi nowych państw członkowskich po akcesji do Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009) Ambroziak, Łukasz; Szczepaniak, Iwona; Urban, Roman; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zmiany w handlu artykułami rolno-spożywczymi nowych państw członkowskich: dynamika, kierunki geograficzne, saldo obrotów, struktura. Zmiany konkurencyjności handlu rolno-spożywczego nowych państw członkowskich po akcesji do UE: wskaźnik Latay'a, wskaźnik RCA, wskaźniki handlu wewnątrzgałęziowego.
Item
Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Urban, Roman; Szczepaniak, Iwona; Mroczek, Robert; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa produktywności, przemiany strukturalne. Wpływ WPR na rynki rolne: zakres oddziaływania, dopłaty bezpośrednie, kwotowanie produkcji, ceny regulowane i interwencja rynkowa, subsydiowanie eksportu towarów rolno-spożywczych. Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE: metody analizy konkurencyjności, ocena wyników handlu zagranicznego, ocena przewag komparatywnych, rozwój eksportu, przewagi cenowe.
Item
Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Figiel, Szczepan; Józwiak, Wojciech; Kowalski, Andrzej; Rowiński, Janusz; Seremak-Bulge, Jadwiga; Sikorska, Alina; Skarżyńska, Aldona; Urban, Roman; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Miejsce polskiego rolnictwa na globalnym rynku żywnościowym. Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa. Monitorowania oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego. Polskie gospodarstwa rolnicze w pierwszych latach członkostwa - kwestie efektywności i konkurencyjności. Wpływ funduszy współfinansowanych ze środków UE na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich. Zróżnicowanie regionalne w rozwoju rolnictwa oraz jego wpływ na problemy ekonomiczne i społeczne obszarów wiejskich. Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w latach 2005-2008. Rozwój i aplikacja zaawansowanych metod analitycznych do ewaluacji ex ante i ex post efektów zmian WPR i w uwarunkowaniach makroekonomicznych.
Browse by
Selected filters: