OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

22936 archived items

Recent Submissions

Item
Assessment of the competitiveness of Polish food producers in the European Union
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Źywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Ambroziak, Łukasz; Bułkowska, Małgorzata; Szczepaniak, Iwona; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
System "konkurencyjność" - wybrane aspekty teoretyczne i empiryczne. Pozycja Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi Unii Europejskiej. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi z Unią Europejską. Handel wewnątrzgałęziowy produktami rolno-spożywczymi Polski z Unią Europejską. Jakościowo-cenowe strategie konkurencji w handlu produktami rolno-spożywczymi Polski z Unią Europejską. Przewagi cenowe polskich producentów żywności na rynku Unii Europejskiej.
Item
The Polish food sector in the first years of membership (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Urban, Roman; Szczepaniak, Iwona; Mroczek, Robert; Uniwersytet Wrocławski; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa produktywności, przemiany strukturalne. Wpływ WPR na rynki rolne: zakres oddziaływania, dopłaty bezpośrednie, kwotowanie produkcji, ceny regulowane i interwencja rynkowa, subsydiowanie eksportu towarów rolno-spożywczych. Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE: metody analizy konkurencyjności, ocena wyników handlu zagranicznego, ocena przewag komparatywnych, rozwój eksportu, przewagi cenowe.
Item
Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Urban, Roman; Szczepaniak, Iwona; Mroczek, Robert; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa produktywności, przemiany strukturalne. Wpływ WPR na rynki rolne: zakres oddziaływania, dopłaty bezpośrednie, kwotowanie produkcji, ceny regulowane i interwencja rynkowa, subsydiowanie eksportu towarów rolno-spożywczych. Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE: metody analizy konkurencyjności, ocena wyników handlu zagranicznego, ocena przewag komparatywnych, rozwój eksportu, przewagi cenowe.