OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

22946 archived items

Recent Submissions

Item
The Polish food sector in the first years of membership (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Urban, Roman; Szczepaniak, Iwona; Mroczek, Robert; Uniwersytet Wrocławski; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa produktywności, przemiany strukturalne. Wpływ WPR na rynki rolne: zakres oddziaływania, dopłaty bezpośrednie, kwotowanie produkcji, ceny regulowane i interwencja rynkowa, subsydiowanie eksportu towarów rolno-spożywczych. Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE: metody analizy konkurencyjności, ocena wyników handlu zagranicznego, ocena przewag komparatywnych, rozwój eksportu, przewagi cenowe.
Item
Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008) Drożdż, Jadwiga; Judzińska, Agnieszka; Mroczek, Robert; Pawlak, Karolina; Poczta, Walenty; Stańko, Stanisław; Staszczak, Anna; Urban, Roman
Wpływ integracji z UE na warunki prowadzenia działalności gospodarczej w rolnictwie, obrocie i przetwórstwie rolno-spożywczym. Analiza i model rozwoju handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Skala korzyści uzyskiwanych przez rolnictwo w wyniku wejścia Polski do UE. Wpływ integracji z UE na polski przemysł spożywczy. Zmiany w gospodarce żywnościowej nowych członków UE.
Item
Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010) Urban, Roman; Szczepaniak, Iwona; Mroczek, Robert; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa produktywności, przemiany strukturalne. Wpływ WPR na rynki rolne: zakres oddziaływania, dopłaty bezpośrednie, kwotowanie produkcji, ceny regulowane i interwencja rynkowa, subsydiowanie eksportu towarów rolno-spożywczych. Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE: metody analizy konkurencyjności, ocena wyników handlu zagranicznego, ocena przewag komparatywnych, rozwój eksportu, przewagi cenowe.