OPEN Repository

Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.

Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.

23068 archived items

Recent Submissions

Item
Przedsiębiorstwo i gospodarstwo rolne wobec zmian klimatu i polityki rolnej (1)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Abramczuk, Łukasz; Augustyńska-Grzymek, Irena; Czułowska, Magdalena; Jabłoński, Konrad; Józwiak, Wojciech; Skarżyńska, Aldona; Zieliński, Marek; Ziętara, Wojciech; Żekało, Marcin; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Rozwój gospodarki a przedsiębiorstwa rolne osób fizycznych i gospodarstwa domowe z produkcją rolniczą. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw rolnych zagrożonych wystąpieniem suszy rolniczej i gospodarstw pozostałych w latach 2006-2012. Organizacja i efektywność polskich gospodarstw specjalizujących się w uprawach polowych na tle gospodarstw węgierskich, czeskich, słowackich i niemieckich. Regionalne zróżnicowanie opłacalności produkcji buraków cukrowych, mleka, żywca wołowego, mleka w gospodarstwach ekologicznych. Największe i najmniejsze gospodarstwa rolne indywidualne w latach 2010-2013.
Item
Sytuacja ekonomiczna i efektywność polskich gospodarstw trzodowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Mirkowska, Zofia; Ziętara, Wojciech; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Zaprezentowano sytuację polskich gospodarstw specjalizujących się w chowie trzody chlewnej na tle analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Przeprowadzono kompleksową ocenę wskaźników: produktywności, dochodowości, dochodu z zarządzania, stóp inwestycji netto oraz udziału subwencji w dochodach gospodarstw. Najwyższe wartości wskaźników produktywności uzyskały gospodarstwa holenderskie, zaś dochodowości - gospodarstwa węgierskie i polskie. Bardzo duże gospodarstwa polskie osiągnęły także najwyższe sumaryczne wartości skumulowanego wskaźnika względnej dobroci. Wskazano podstawowe przyczyny słabości polskiego sektora produkcji trzody chlewnej: niski stopień koncentracji i brak powiązań producentów żywca z zakładami przetwórstwa. Zaproponowano sposoby i kierunki możliwych działań naprawczych.
Item
Rural economies in Central Eastern European Countries after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Wrzochalska, Agnieszka; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Harmonizacja chorwackiej polityki obszarów wiejskich z normami unijnymi oraz wpływ na gospodarkę obszarów wiejskich. Gospodarstwa rolne na obszarach górskich przed i po wstąpieniu Słowenii do Unii Europejskiej. Zatrudnienie w polskim rolnictwie - procesy racjonalizacji i kierunki pozarolniczego rozwoju wsi. Rozwój litewskiej wsi w kierunku społeczeństwa opartego na wiedzy. Rozwój obszarów wiejskich na Węgrzech po przystąpieniu do UE. Zmiany społeczno-gospodarcze na czeskiej wsi po rozszerzeniu UE. Kapitał ludzki i gospodarka obszarów wiejskich Rumunii - postkomunistyczne ewolucje i trendy. Wpływ dywersyfikacji gospodarstw rolnych na zatrudnienie. Rozwój bułgarskich obszarów wiejskich oraz ich wykorzystanie po wprowadzeniu alternatywnych form turystyki.
Item
Achievements and challenges in the food sector and rural areas during the 10 years after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Bułkowska, Małgorzata; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. Wyzwania i perspektywy małych gospodarstw rolnych w Bułgarii. Organizacyjno-ekonomiczne problemy produkcji warzyw gruntowych w regionie Plovdiw. Problemy rozwoju przemysłu spożywczego w Czechach i na Węgrzech. Zmiany na polskim rynku cukru. Potencjalne skutki wprowadzenia euro dla polskiego handlu zagranicznego żywnością. Potencjał rynku pieczywa na Ukrainie. Słoweńskie rolnictwo i obszary wiejskie po akcesji do UE. Rozwój czeskich obszarów wiejskich. Kapitał ludzki na obszarach wiejskich w Polsce. Obszary wiejskie Serbii przed przystąpieniem do UE. Kapitał ludzki w gospodarstwach sadowniczych w Bułgarii.
Item
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. Wyzwania i perspektywy małych gospodarstw rolnych w Bułgarii. Organizacyjno-ekonomiczne problemy produkcji warzyw gruntowych w regionie Plovdiw. Problemy rozwoju przemysłu spożywczego w Czechach i na Węgrzech. Zmiany na polskim rynku cukru. Potencjalne skutki wprowadzenia euro dla polskiego handlu zagranicznego żywnością. Potencjał rynku pieczywa na Ukrainie. Słoweńskie rolnictwo i obszary wiejskie po akcesji do UE. Rozwój czeskich obszarów wiejskich. Kapitał ludzki na obszarach wiejskich w Polsce. Obszary wiejskie Serbii przed przystąpieniem do UE. Kapitał ludzki w gospodarstwach sadowniczych w Bułgarii.