OPEN Repository
Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.
Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.
22945 archived items
Institutional Communities
- Loading...Police Academy in Szczytno [75]
- Loading...Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN [0]
- Loading...ICM UW [101]
- Loading...Instytut Badań Literackich PAN [186]
- Loading...Instytut Chemii Fizycznej PAN [181]
- Loading...Instytut Chemii Organicznej PAN [132]
- Loading...Jerzy Haber Institute of Catalysis and Surface Chemistry PAS [21]
- Loading...Instytut Paleobiologii PAN [2]
- Loading...Katedra Arabistyki i Islamistyki WO UW [131]
- Loading...Katedra Języków i Kultur Afryki WO UW [21]
- Loading...OBM UW [131]
- Loading...Uczelnia Łazarskiego [126]
- Loading...Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu [92]
- Loading...Wydawnictwo Naukowe PTG [291]
- Loading...Wydział Lingwistyki Stosowanej UW [48]
- Loading...Wydział Polonistyki UW [339]
Recent Submissions
Item
Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (4)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018) Ambroziak, Łukasz; Bułkowska, Małgorzata; Kosior, Katarzyna; Pawlak, Karolina; Szczepaniak, Iwona; Szczepaniak, Iwona; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Celem pracy jest ocena konkurencyjności polskich producentów żywności i jej wybranych determinant. Rozdziały: Pozycja konkurencyjna Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi na wybranych rynkach. Umowa o partnerstwie gospodarczym między UE a Japonią (EPA) i jej wpływ na polsko-japoński handel rolno-spożywczy. Umowa o wolnym handlu UE z krajami MERCOSUR i jej wpływ na polski handel rolno-spożywczy. Perspektywy rozwoju polskiego handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi na tle pozostałych państw UE i świata. Przemysł 4.0 - budowanie przewag konkurencyjnych w epoce cyfrowego przełomu.
Item
Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (2)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016) Ambroziak, Łukasz; Bułkowska, Małgorzata; Juchniewicz, Małgorzata; Szczepaniak, Iwona; Szymański, Władysław; Tereszczuk, Mirosława; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski; Społeczna Akademia Nauk
Wyzwania konkurencyjne stojące przed polską gospodarką i polskimi przedsiębiorstwami. Ocena międzynarodowej pozycji konkurencyjnej sektora rolno-spożywczego na tle innych sektorów polskiej gospodarki. Dekompozycja zmian eksportu rolno-spożywczego Polski z wykorzystaniem metody stałych udziałów rynku. Ocena pozycji konkurencyjnej przemysłu spożywczego w Polsce na tle wybranych krajów UE. Umowy o wolnym handlu z Koreą Południową, Singapurem i Wietnamem a konkurencyjność polskich producentów żywności. Produktywność jako czynnik konkurencyjności przemysłu spożywczego.
Item
Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (1)
(Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015) Ambroziak, Łukasz; Bednarz, Joanna; Bułkowska, Małgorzata; Kawecka-Wyrzykowska, Elżbieta; Szczepaniak, Iwona; Tereszczuk, Mirosława; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Miejsce Polski w światowych rankingach konkurencyjności. Pozycja konkurencyjna Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi- ocena na podstawie syntetycznego wskaźnika. Uwarunkowania zewnętrzne konkurencyjności polskich producentów żywności. Wsparcie finansowe w ramach Wspólnej Polityki Rolnej dla Polski w latach 2014-2020: ile na poprawę dochodów rolniczych i na wzmocnienie konkurencyjności rolnictwa? Całościowe Gospodarcze i Handlowe Porozumienie z Kanadą (CETA) oraz Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP) a konkurencyjność polskich producentów żywności. Marka jako źródło przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
Item
Assessment of the competitiveness of Polish food producers in the European Union
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Źywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Ambroziak, Łukasz; Bułkowska, Małgorzata; Szczepaniak, Iwona; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
System "konkurencyjność" - wybrane aspekty teoretyczne i empiryczne. Pozycja Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi Unii Europejskiej. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi z Unią Europejską. Handel wewnątrzgałęziowy produktami rolno-spożywczymi Polski z Unią Europejską. Jakościowo-cenowe strategie konkurencji w handlu produktami rolno-spożywczymi Polski z Unią Europejską. Przewagi cenowe polskich producentów żywności na rynku Unii Europejskiej.
Item
Monitoring rynków rolno-spożywczych w warunkach zmieniającej się sytuacji ekonomicznej. Synteza z wyników badań
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014) Szajner, Piotr; Seremak-Bulge, Jadwiga; Grzelak, Aleksander; Szczepaniak, Iwona; Mroczek, Robert; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów rolnych i jej wpływ na rynki krakjowe: zboża, oleiste, cukier, mleko i produkty mleczarskie, mięso i produkty mięsne, ryby i przetwory rybne, nawozy mineralne. Metody i historia badań koniunktury w rolnictwie. Sytuacja przemysłu spożywczego w latach 2008-2013: popyt krajowy, handel zagraniczny, ceny, wielkość produkcji, produktywność i efektywność, sytuacja finansowa, porównanie do UE. Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Pozycja konkurencyjna Polski w handlu zagranicznym.
Browse by
Selected filters: