OPEN Repository
Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.
Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.
22976 archived items
Institutional Communities
- Loading...Police Academy in Szczytno [75]
- Loading...Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN [0]
- Loading...ICM UW [100]
- Loading...Instytut Badań Literackich PAN [186]
- Loading...Instytut Chemii Fizycznej PAN [181]
- Loading...Instytut Chemii Organicznej PAN [137]
- Loading...Jerzy Haber Institute of Catalysis and Surface Chemistry PAS [21]
- Loading...Instytut Paleobiologii PAN [3]
- Loading...Katedra Arabistyki i Islamistyki WO UW [131]
- Loading...Katedra Języków i Kultur Afryki WO UW [21]
- Loading...OBM UW [131]
- Loading...Uczelnia Łazarskiego [126]
- Loading...Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu [92]
- Loading...Wydawnictwo Naukowe PTG [291]
- Loading...Wydział Lingwistyki Stosowanej UW [48]
- Loading...Wydział Polonistyki UW [339]
Recent Submissions
Item
Identification of product groups recommended for trade on the food platform in terms of domestic and foreign turnover
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, 2019) Szczepaniak, Iwona; Ambroziak, Łukasz; Drożdż, Jadwiga; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
The electronic trading platform for agri-food products could improve the efficiency and effectiveness of food trade and strengthen Poland’s position on the global market. In Poland, there has been no such solution so far, hence the Ministry of Agriculture and Rural Development has taken the initiative to create an electronic trading platform called “Food Platform”. Its essence will consist in matching secure buy and sell transactions. The purpose of the paper is to identify groups of products recommended for trade on the Food Platform in terms of domestic and foreign turnover. The study identifies sectors of the Polish food industry, with the most significant share, and identified agricultural products that are particularly important for Polish agriculture. In other words, the agri-food sectors that could potentially deliver products to the sales platform were selected. Next, this selection was verified in terms of the possibility of trade activities on the world market. The analysis shows that the product groups recommended for trade on the Food Platform are: cereals, rapeseed, sugar, fruit and vegetables, milk, red meat and poultry meat, together with their preserves. The selection of specific products which may be the subject of commercial transactions on the sales platform will result from further detailed analyzes of individual agri-food markets.
Item
State of the Polish food economy sector after Poland's EU accessision. Report 4
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008) Drożdż, Jadwiga; Dzun, Włodzimierz; Guzewicz, Wacław; Mieszkowska, Lucyna; Mroczek, Robert; Nosecka, Bożena; Rosiak, Ewa; Staszczak, Anna; Świetlik, Jan; Urban, Roman; Zalewski, Aldon; Zawadzka, Danuta; Zdzieborska, Maria
Makroekonomiczne i rynkowe tło rozwoju gospodarki żywnościowej. Popyt na żywność i produkty przetworzone. Tendencje rozwoju rolnictwa i przemysłu spożywczego. Wyniki i sytuacja ekonomiczno-finansowa rolnictwa i gospodarki żywnościowej.
Item
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 1
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005) Chudoba, Łucja; Drożdż, Jadwiga; Guzewicz, Wacław; Józwiak, Wojciech; Małkowski, Jan; Mieszkowska, Lucyna; Rosiak, Ewa; Staszczak, Anna; Świetlik, Jan; Urban, Roman; Zalewski, Aldon; Zawadzka, Danuta; Zdzieborska, Maria; Urban, Roman; Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Makroekonomiczne otoczenie procesów integracji z UE w sektorze rolno-spożywczym. Ceny i relacje cen na rynku rolno-spożywczym. Wyniki produkcyjne i przemiany strukturalne rolnictwa i przemysłu spożywczego w okresie integrowania Polski z UE. Stan ekonomiczno-finansowy rolnictwa i przemysłu spożywczego w pierwszym roku po wejściu do UE.
Item
Stan polskiej gospodarki żywnosciowej po przystapieniu do Unii Europejskiej. Raport 2
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005) Chudoba, Łucja; Drożdż, Jadwiga; Guzewicz, Wacław; Józwiak, Wojciech; Małkowski, Jan; Nosecka, Bożena; Rosiak, Ewa; Staszczak, Anna; Świetlik, Jan; Urban, Roman; Zalewski, Aldon; Zawadzka, Danuta; Zdzieborska, Maria
Ekonomiczne i rynkowe uwarunkowania sektora rolno-spożywczego - otoczenie makroekonomiczne, ceny. Popyt na produkty rolno-spożywcze. Produkcja i przemiany strukturalne rolnictwa i przemysłu spożywczego - produkcja i podaż podstawowych produktów rolno-żywnościowych, inwestycje i przemiany strukturalne w rolnictwie oraz przemyśle spożywczym. Stan ekonomiczny rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego - przychody, zaopatrzenie w środki produkcji, wskaźniki finansowe.
Item
Stan polskiej gospodarki żywnosciowej po przystapieniu do Unii Europejskiej. Raport 3
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006) Drożdż, Jadwiga; Guzewicz, Wacław; Józwiak, Wojciech; Judzińska, Agnieszka; Małkowski, Jan; Mieszkowska, Lucyna; Nosecka, Bożena; Pietrzak, Michał; Rogulska, Katarzyna; Rosiak, Ewa; Rowiński, Janusz; Staszczak, Anna; Świetlik, Jan; Urban, Roman; Zalewski, Aldon; Zawadzka, Danuta; Zdzieborska, Maria; Zięba, Stanisław
Makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania rozwoju gospodarki żywnościowej. Popyt na żywność i inne produkty przetwórstwa rolnego. Tendencje rozwojowe rolnictwa i przemysłu spożywczego. Stan ekonomiczny rolnictwa i przemysłu spożywczego. Poziom spożycia żywności w Polsce na tle UE. Stan głównych działów polskiej gospodarki żywnościowej na tle UE. Sektor zbożowo-paszowy, mleczarski, mięsny, cukrowniczy, olejarski. Główne problemy sektora żywnościowego w Polsce. Analiza strategiczna wybranych sektorów polskiego przemysłu spożywczego: zbożowego, mleczarskiego, mięsnego. Analiza strategiczna sektora owocowo-warzywnego (SWOT).
Browse by
Selected filters: