OPEN Repository
Welcome to OPEN - the Repository of Open Scientific Publications, run by the Interdisciplinary Centre for Mathematical and Computational Modelling, University of Warsaw, previously operating as the CeON Repository. The Repository enables Polish researchers from all fields to openly share their articles, books, conference materials, reports, doctoral theses, and other scientific texts.
Publications in the Repository are indexed by the most important search engines and aggregators and downloaded by users worldwide. We invite you to create an account, deposit your publications, and use the resources of the Repository.
23071 archived items
Institutional Communities
- Loading...Police Academy in Szczytno [75]
- Loading...Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN [1]
- Loading...ICM UW [100]
- Loading...Instytut Badań Literackich PAN [186]
- Loading...Instytut Chemii Fizycznej PAN [182]
- Loading...Instytut Chemii Organicznej PAN [143]
- Loading...Jerzy Haber Institute of Catalysis and Surface Chemistry PAS [21]
- Loading...Instytut Paleobiologii PAN [3]
- Loading...Katedra Arabistyki i Islamistyki WO UW [131]
- Loading...Katedra Języków i Kultur Afryki WO UW [21]
- Loading...OBM UW [131]
- Loading...Uczelnia Łazarskiego [129]
- Loading...Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu [92]
- Loading...Wydawnictwo Naukowe PTG [302]
- Loading...Wydział Lingwistyki Stosowanej UW [48]
- Loading...Wydział Polonistyki UW [339]
Recent Submissions
Item
Wypadek przy pracy w świetle nowych regulacji związanych z pracą zdalną
(Uczelnia Łazarskiego, 2023) Przybycień, Patrycja; Uczelnia Łazarskiego
Od 2023 roku praca zdalna na stałe została unormowana w przepisach prawa pracy. Kodeks pracy definiuje to pojęcie jako pracę wykonywaną całkowicie lub częściowo w miejscu wskazanym przez pracownika i uzgodnionym z pracodawcą, w szczególności z wykorzystaniem środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość. Ustawodawca dał zatem stronom stosunku pracy wybór, aby mogły zastosować dla siebie najkorzystniejsze rozwiązania. Niezależnie od miejsca, z którego wykonywane będą służbowe obowiązki, pracownik jest zobowiązany oświadczyć, że posiada warunki techniczne i lokalowe do wykonywania pracy zdalnej, a wybrane miejsce spełnia wszystkie wytyczne oceny ryzyka zawodowego i zasad bhp, które z kolei zobowiązany jest przedstawić pracodawca. Nie można jednak założyć, że taka forma pracy będzie pozbawiona niebezpiecznych sytuacji, w tym wypadków. Specyfika formy zdalnej wymaga dokładnego zbadania okoliczności, aby ustalić, czy w chwili zdarzenia pracownik na pewno realizował obowiązki służbowe na zlecenia pracodawcy i w jego interesie. Kwalifikacji takiego zdarzenia dokonuje zespół powypadkowy, który ma obowiązek powołać pracodawca.
Item
Wypadek przy pracy w świetle nowych regulacji związanych z pracą zdalną
(Uczelnia Łazarskiego, 2023) Przybycień, Patrycja; Uczelnia Łazarskiego
Od 2023 roku praca zdalna na stałe została unormowana w przepisach prawa pracy. Kodeks pracy definiuje to pojęcie jako pracę wykonywaną całkowicie lub częściowo w miejscu wskazanym przez pracownika i uzgodnionym z pracodawcą, w szczególności z wykorzystaniem środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość. Ustawodawca dał zatem stronom stosunku pracy wybór, aby mogły zastosować dla siebie najkorzystniejsze rozwiązania. Niezależnie od miejsca, z którego wykonywane będą służbowe obowiązki, pracownik jest zobowiązany oświadczyć, że posiada warunki techniczne i lokalowe do wykonywania pracy zdalnej, a wybrane miejsce spełnia wszystkie wytyczne oceny ryzyka zawodowego i zasad bhp, które z kolei zobowiązany jest przedstawić pracodawca. Nie można jednak założyć, że taka forma pracy będzie pozbawiona niebezpiecznych sytuacji, w tym wypadków. Specyfika formy zdalnej wymaga dokładnego zbadania okoliczności, aby ustalić, czy w chwili zdarzenia pracownik na pewno realizował obowiązki służbowe na zlecenia pracodawcy i w jego interesie. Kwalifikacji takiego zdarzenia dokonuje zespół powypadkowy, który ma obowiązek powołać pracodawca.
Item
Wypadek przy pracy w świetle nowych regulacji związanych z pracą zdalną
(Uczelnia Łazarskiego, 2023) Przybycień, Patrycja; Uczelnia Łazarskiego
Od 2023 roku praca zdalna na stałe została unormowana w przepisach prawa pracy. Kodeks pracy definiuje to pojęcie jako pracę wykonywaną całkowicie lub częściowo w miejscu wskazanym przez pracownika i uzgodnionym z pracodawcą, w szczególności z wykorzystaniem środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość. Ustawodawca dał zatem stronom stosunku pracy wybór, aby mogły zastosować dla siebie najkorzystniejsze rozwiązania. Niezależnie od miejsca, z którego wykonywane będą służbowe obowiązki, pracownik jest zobowiązany oświadczyć, że posiada warunki techniczne i lokalowe do wykonywania pracy zdalnej, a wybrane miejsce spełnia wszystkie wytyczne oceny ryzyka zawodowego i zasad bhp, które z kolei zobowiązany jest przedstawić pracodawca. Nie można jednak założyć, że taka forma pracy będzie pozbawiona niebezpiecznych sytuacji, w tym wypadków. Specyfika formy zdalnej wymaga dokładnego zbadania okoliczności, aby ustalić, czy w chwili zdarzenia pracownik na pewno realizował obowiązki służbowe na zlecenia pracodawcy i w jego interesie. Kwalifikacji takiego zdarzenia dokonuje zespół powypadkowy, który ma obowiązek powołać pracodawca.
Item
Bittersweet Brew: The Socio-Legal Dynamics of Labour in Poland's Culinary Scene
(University of Bologna, 2023-12-18) Lipiec, Stanisław; Tullini, Patrizia; Jagiellonian University; University of Bologna
The hotel, restaurant, café, and catering (HoReCa) sector has witnessed remarkable growth, particularly in Europe. However, this growth is accompanied by operational disparities in adhering to Occupational Safety and Health (OSH) regulations within the Polish catering industry. Rooted in the sociological paradigm of law and legal realism, this research delves into the divergence between Polish, European Union, and international labour laws, and the practical sociological dynamics within Polish catering establishments. Employing qualitative methods such as interviews, observations, and content analysis, our study identifies pressing challenges in OSH and labour regulations adherence. We aim to elucidate the ramifications for service quality and advocate for legislative enhancements. Our findings underscore that economic considerations often dictate the selective enforcement of standards, leading to legal violations, customer dissatisfaction, and workplace predicaments. This study also reveals the complicity of employees in these situations and the complexity of regulatory overload. It underscores the urgency of comprehensive legislation tailored to the specific needs of the Polish HoReCa sector, encompassing labour law, EU regulations, and international labour law. Furthermore, education, training, strengthened supervision, and employee involvement are deemed essential to foster compliance and create a safer, more customer-friendly environment.
Item
Gastronomia. Praca i prekariat. Studium socjologiczno-prawne
(Wydawnictwo Rys, 2022-05) Lipiec, Stanisław; Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji
W polskiej branży gastronomicznej pracuje ponad 500 tysięcy osób. Większość z nich pracuje sezonowo lub weekendowo. Studenci i ludzie młodzi stanowią większą część zaangażowanego personelu. Dzięki nim polska branża HoReCa intensywnie się rozwija. Większość gości może spędzać miło czas w rosnącej liczbie restauracji. Niestety stosunki osobowe panujące w polskich barach czy kawiarniach są bardzo napięte. Większość członków zespołów pracuje na czarno lub w oparciu o umowy cywilnoprawne. Pracują ponad swoje możliwości po 12 do 16 godzin na dobę, bez przerwy przez wiele tygodni i miesięcy. Nie otrzymują urlopów, wolnego od pracy. Restauratorzy ograniczają możliwości pracy osób niepełnosprawnych, kobiet w ciąży, rodziców. Wynagrodzenia są równocześnie bardzo niskie i nie zawsze regularnie wypłacane. W branży gastronomicznej ogranicza się koszty prowadzenia działalności gospodarczej poprzez zmniejszanie kosztów angażowania pracowników. Jest to idealny przykład polskiego prekariatu. Studium socjologiczno-prawne oparte zostało na rozmowach z pracownikami lokali gastronomicznych kilku największych polskich miast. Porównanie opowieści pracowników do stanu prawnego polskiego i międzynarodowego prawa pracy ukazuje bardzo zły stan prawny i faktyczny zatrudnienia w branży HoReCa.
Browse by
Selected filters: